Badany parametr | Matryca | Metoda, akredytacja (A), procedura, norma, metoda oficjalna |
---|---|---|
Podstawowe składniki pokarmowe: wilgotność, popiół, białko, tłuszcz, włókno | Materiały paszowe: pszenica, jęczmień, kukurydza, śruta sojowa, mieszanki paszowe dla drobiu i świń | Metoda spektrometrii odbiciowej w bliskiej podczerwieni (NIRS) – metoda predykcyjna, (A), PN-EN ISO 12099:2017 |
Podstawowe składniki pokarmowe: wilgotność, białko, tłuszcz, włókno | Mieszanki paszowe dla niosek | Metoda spektrometrii odbiciowej w bliskiej podczerwieni (NIRS) – metoda predykcyjna, (A), PN-EN ISO 12099:2017 |
Podstawowe informacje o metodzie
W pomiarach w bliskiej podczerwieni (NIRS) wykorzystywane są interakcje występujące w próbce naświetlanej wiązką fal elektromagnetycznych zawierającą się w zakresie od 770 nm do 2500 nm. W cząsteczkach materiału badanego w czasie pochłaniania promieniowania podczerwonego dochodzi do generowania drgań poszczególnych wiązań w sposób podobny do oscylatora dwuatomowego. Wzbudzanie drgań wiązań chemicznych jest skorelowane z absorpcją energii. Wysyłana wiązka falowa, po odbiciu od próbki, odbierana jest przez detektor aparatu NIR dostarczając istotnych informacji o związkach chemicznych w badanym materiale. Oprogramowanie kalibracyjne spektrometru umożliwia identyfikowanie charakterystycznych grup funkcyjnych i przeprowadzenie ich oceny ilościowej. W zakresie badania pasz metoda NIRS umożliwia przewidywanie takich parametrów jak: wilgotność, białko ogólne, popiół surowy, tłuszcz surowy, włókno surowe, włókno NDF, skrobia, aminokwasy, wartość energetyczna (EM dla drobiu). Jest to szybka i tania metoda analityczna do przewidywania zawartości podstawowych składników pokarmowych w paszach zgodnie z normą PN-EN ISO 12099:2017 Pasze, ziarno zbóż i produkty przemiału. Wytyczne stosowania spektrometrii bliskiej podczerwieni.
Laboratorium posiada dwa analizatory NIR: InfraXact 7500 pracujący w zakresie od 570 nm do 1848 nm oraz DS3 F pracujący w zakresie od 850 nm do 2500 nm.
Zapewniamy szybki czas realizacji zlecenia od chwili otrzymania próbki, w konkurencyjnych cenach w porównaniu do metod standardowych.
Metoda NIRS jest bardzo dobrym narzędziem do prowadzenia szybkiej oceny jakości paszy, przy dużej miarodajności uzyskiwanych wyników, na którą składa się również udział w wielu porównaniach międzylaboratoryjnych, międzynarodowych i krajowych.