Badany parametr | Matryca | Metoda, akredytacja (A), procedura, norma, metoda oficjalna |
---|---|---|
Wilgotność | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda wagowa (A), Rozporządzenie Wykonawcze Komisji 2024/771, zał. III A |
Zawartość wody | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda miareczkowa wg Karla Fischera (A), PB 61 KLP |
Wilgotność i substancje lotne | Tłuszcz paszowy | Metoda wagowa (A), Rozporządzenie Wykonawcze Komisji 2024/771, zał. III B |
Zawartość azotu, zawartość białka surowego z obliczeń | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda miareczkowa Kjeldahla (A), Rozporządzenie Wykonawcze Komisji 2024/771, zał. III C |
Zawartość azotu rozpuszczalnego po traktowaniu pepsyną w HCl | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda miareczkowa (A), PN-ISO 6655:2000 |
Zawartość popiołu surowego | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda wagowa (A), Rozporządzenie Wykonawcze Komisji 2024/771, zał. III M |
Zawartość popiołu nrozp. w HCl | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda wagowa (A), Rozporządzenie Wykonawcze Komisji 2024/771, zał. III N |
Zawartość tłuszczu surowego i po hydrolizie | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda wagowa (A), Rozporządzenie Wykonawcze Komisji 2024/771, zał. III G |
Zawartość włókna surowego | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda wagowa (A), Rozporządzenie Wykonawcze Komisji 2024/771, zał. III H |
Zawartość włókna surowego | Materiały paszowe | Metoda wagowa (Scharrera), (A), ISO 6541:1981 (E) |
Zawartość włókna aNDF | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda wagowa (A) wg PN-EN ISO 16472:2007 |
Zawartość włókna ADF i ADL | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda wagowa (A) wg PN-EN ISO 13906:2009 |
Zawartość skrobi | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda polarymetryczna (A), Rozporządzenie Wykonawcze Komisji 2024/771, zał. III K |
Zawartość cukrów | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda miareczkowa (Luff-Schoorla (A), Rozporządzenie Wykonawcze Komisji 2024/771, zał. III I |
Zawartość laktozy | Materiały i mieszanki paszowe | Metoda miareczkowa (Luff-Schoorla (A), Rozporządzenie Wykonawcze Komisji 2024/771, zał. III J |
Informacje ogólne
Celem optymalnego żywienia zwierząt jest pokrycie ich zapotrzebowania na składniki pokarmowe zależnie od gatunku, rasy, wieku oraz sposobu użytkowania. Warunkiem powodzenia produkcji zwierzęcej jest dobra znajomości potrzeb oraz wartości pokarmowej stosowanych pasz. Dzięki badaniom laboratoryjnym możemy skutecznie kontrolować jakość pasz oraz bezpieczeństwo wytwarzanej żywności. Badania pozwalają ocenić jakość materiałów paszowych, ułatwiają właściwe zbilansowanie dawek pokarmowych, pozwalają na kontrolę zgodności wyników badań w zakresie składników analitycznych z deklaracją producenta na etykiecie paszy.
Analiza podstawowa pasz (zwana analizą weendeńską) pozwala na oznaczenie pięciu składników: suchej masy, popiołu surowego, białka surowego, tłuszczu surowego i włókna surowego. Metoda, mimo że została opracowana XIX w. przez Henneberga i Stohmanna, w Zakładzie Doświadczalnym w Weende koło Getyngi (stąd nazwa), stanowi nadal podstawę dla współczesnych systemów oceny wartości pasz.
Wieloletnie wyniki badań materiałów paszowych są dostępne w postaci tabel składu chemicznego i wartości pokarmowej. Zachodzące zmiany w technologii przetwórstwa rolno-spożywczego powodują, że na rynku występują nowe materiały paszowe, nie uwzględnione w dostępnych tabelach, które dla oceny wartości pokarmowej wymagają przeprowadzenia stosownych badań. W tabeli powyżej wymieniono badania w zakresie składników podstawowych pasz wykonywane w KLP w Lublinie. Wymieniono także inne badania, których wyniki są wykorzystywane np. w ocenie energii metabolicznej EM mieszanek paszowych dla drobiu przy wykorzystaniu równania regresji i wyników badań białka surowego i tłuszczu surowego po hydrolizie oraz skrobi i cukrów.
W analizie podstawowej pasz wykorzystywane są oficjalne metody wymienione w Rozporządzeniu Wykonawczym Komisji (UE) 2024/771. Badania związane wymienione w powyższej tabeli wykonywane są przy wykorzystaniu uznanych metod, oficjalnych wymienionych w cytowanym rozporządzeniu 2024/771 lub metod standardowych. Wyniki badań składników podstawowych i związanych podajemy wraz z niepewnościami pomiarów, co jest niezbędne do wykonywanych w laboratorium stwierdzeń zgodności wyników badań z wymaganiami w zakresie składników analitycznych i do oceny zgodności wykonywanej przez inspektora w ramach urzędowego nadzoru.