Kwasy tłuszczowe i parametry jakości tłuszczu
Badany parametrMatrycaMetoda, akredytacja (A), procedura, norma, metoda oficjalna
Kwasy tłuszczowe (procentowy udział w sumie kwasów): C14:0; C16:0; C18:0; C18:1; C18:2; C18:3; C18:4n3; C20:0; C20:1; C20:5n3; C22:0; C22:5n3; C22:6n3;Materiały i mieszanki paszoweMetoda chromatografii gazowej z detekcją płomieniowo-jonizacyjną (GC-FID) (A), PB 22 KLP
Liczba kwasowaTłuszcz paszowyMetoda miareczkowa (A) wg PN-88C-04288/06
Liczba nadtlenkowaTłuszcz paszowyMetoda miareczkowa (A) wg PN-88C-04288/10
Liczba nadtlenkowaMateriały i mieszanki paszoweMetoda miareczkowa wg VDLUFA (Wheelera) – Österreichisches Methodenbuch, Wien 1983

Informacje ogólne

Badanie profilu kwasów tłuszczowych ( procentowy udział w sumie kwasów) pozwala określić rodzaj tłuszczu stosowanego w żywieniu zwierząt i jego szacunkową wartość energetyczną. Tłuszcze, zwłaszcza roślinne, zawierają także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), głównie linolowy C18:2 z szeregu n-6 i linolenowy C18:3 z szeregu n-3, o właściwościach prozdrowotnych.

Badania wykonujemy zwykle w zakresie oznaczenia wymienionego w tabeli profilu kwasów tłuszczowych  C14 – C22. Na życzenie klienta możemy oznaczyć również inne kwasy tłuszczowe. Do badań stosujemy metodę chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym FID.

Ważnymi parametrami jakości tłuszczów paszowych są liczby kwasowa i nadtlenkowa. Ocena tych parametrów pozwala określić stopień utlenienia i użyteczność tłuszczów w żywieniu zwierząt.

Pozostała oferta

Badania, które mogą Cię zainteresować